PEDERDUKE.COM

MÅLNINGAR
SERIGRAFIER
TECKNINGAR

MITT HEMLIGA SPRÅK

OM PEDER DUKE
KONTAKT
INFO     BIOGRAFI     UTSTÄLLNINGSLISTA


"En målning måste beröra på ett speciellt sätt. Den måste tala till betraktaren", säger Duke.

För att uppnå detta hämtade han inspiration från andra uttryck i sin samtid som mode, design, modern arkitektur och teknologi. I sina målningar transformerar han den visuella verkligheten till en abstrakt vision.

De abstrakta kompositionerna av Peder Duke är en gåtfull och berörande värld av färger, former, linjer och ljus. Även om det finns en tydlig koppling till klassisk konstruktivism, Duke beundrade verk av Bauhaus, holländska De-Stijl gruppen och de tidiga ryska avantgardisterna, skapade han konst långt bortom det traditionella geometriska formspråket. Det är inte den rationella, intellektuella ansatsen som intresserar honom utan den förfinade leken med artistisk illusion. I sina målningar kombinerar han abstrakt skärpa med måleriskhet och sinnlighet. Glimrande ytor, skarpa färger med mjuka toningar och samtidigt en renodlad och suggestiv rytm stimulerar fantasin och bjuder in oss till att uppleva seendet på ett nytt sätt.

Peder Duke studerade mellan 1956 och 1962 på Konstakademien i Stockholm under kända konstnärer som Bror Hjort, Evert Lundquist och Olle Nyman. Där fick han möjlighet att kombinera en klassisk skolning med sitt stora intresse för strukturer och mönster i det moderna urbana livet. I sina tidiga målningar från 50-talet avbildas stockholmska miljöer i ett exakt, nästan superrealistiskt manér. En mer målerisk stil utvecklades när Duke studerade under Olle Nyman och det ledde gradvis fram till hans väldigt personliga form av abstrakt måleri. Hans ”sensitiva konstruktivism” som kritikerna beskrev det.

Från slutet av 60-talet har Dukes målningar framgångsrikt ställts ut på ett stort antal ledande gallerier i Sverige. Han finns även representerad på muséer som bland andra Moderna Museet i Stockholm och Malmö Konstmuseum.

När Duke dog i juli 2003 efterlämnade han en mängd fängslande verk som fascinerar med sin vitala komplexitet, artistiska styrka och förfinade hantverk.