PEDERDUKE.COM

MÅLNINGAR
SERIGRAFIER
TECKNINGAR

MITT HEMLIGA SPRÅK

OM PEDER DUKE
KONTAKT
INFO     BIOGRAFI     UTSTÄLLNINGSLISTA


1938 Peder Duke föds 31 maj på Södermalm i Stockholm.

1954 Han antas som elev vid Konstfackskolan.

1955 Peder studerar under sex månader vid Académie Libre i Stockholm. Han deltar i utställningen Unga tecknare på Nationalmuseum (också 1956 och 1957), där teckningar av honom köps in till både Nationalmuseums samlingar och till kung Gustaf VI Adolfs samling av nutida svensk teckningskonst.

1956–62 Peder studerar vid Konstakademien under professorerna Bror Hjorth, Evert Lundquist och Olle Nyman. De här åren erhåller han åtskilliga priser och stipendier.

1962 Peder träffar sin första hustru Brita som han är gift med fram till 1975. De följande åren jobbar han som dekormålare vid Kungliga Operan och Sveriges Television. På Peter Celsings arkitektbyrå anställs han för att göra perspektivritningar och arkitekturmodeller.

1969 Första separatutställningen, på Galerie Doktor Glas i Stockholm.

70-talet Peder ställer ut på gallerier i och utanför Stockholm. Han får i uppdrag att göra offentlig konst, bl.a. monumentala väggmålningar i Uppsala universitet och i Försvarets materielverk i Linköping. Under åren 1971–1990 arbetar han dessutom som lärare i måleri och perspektivlära på Grundskolan för konstnärlig utbildning, ”Grundis”.

1979 Han flyttar till Roslagen, där han skapar en serie mörka, nästan monokroma målningar.

1980 Utställningen av sina mörka bilder på Galerie Aronowitsch i Stockholm markerar inledningen till den mest framgångsrika perioden i hans konstnärsskap. I slutet av året dör båda hans älskade föräldrar.

1981 Peder gifter sig med sin andra hustru Maria, som har en 10-årig son, Gabriel.

1983 Genombrott med en separatutställning på Konstnärshuset i Stockholm.

1985–87 Offentliga utsmyckningar för Karolinska sjukhuset, Sveriges Television och Klara postterminal.

1990 Marknaden för yrkesverksamma konstnärer försämras vilket påverkar även Peder.

2000 På hösten drabbas Peder av lymfatisk cancer. Hans konstnärliga språk förändras. Det blir stillsammare och mjukare, men med hög intensitet.

2003 Hans sista utställning äger rum i januari på Åmells konsthandel i Stockholm.

2003 Peder Duke avlider i sitt hem på Värmdö 21 juli.